2 Day Short Program Overview

With final results at end of AGMs

Day 1			
Time	Activity	Facilitator	
08.30 - 09.00	Welcome/Explanation of Ecoman/Naming of Company/Vision (30 mins)	L	
09.00 - 09.30	20 questions worksheet Information for Participants from the handout (30mins)	L	
09.30 - 10.30	 Introduction to Program: (60 mins) Inputting data – 2 scenarios Reading results and explanation and discussion of: Income Statement, Balance Sheet, Statement of Cash Flows, Financial Ratios, Share Price, HR considerations, Machine Sale/Purchase, Capacity Utilization Goals for Productivity (80/20 rule of diminishing returns), Quality, Capacity Utilization Calculation of Production and Raw Materials (process for decision making) 	L	
10.30 – 10.45	Morning Tea (15 mins)		
10.55 – 12.30	 Running of Companies (Year 11 Trading) (95 mins) Economic Scenario (including business cycle) Market Research (product price v quantity sold issue) Use of Spreadsheet to calculate demand, production and raw materials 	L	
12.30 - 01.00	Lunch (30 mins)		
01.05 - 01.45	Preparation for AGM (40 mins)	S	
01.45 - 02.00	Feedback - Results of Year 11 Trading (15mins)	L	
02.05-03.25	 Running of Companies (Year 12 Trading) (75 mins) Economic Scenario (including business life cycle) Market Research Use of Spreadsheet to calculate demand, production and raw materials (15mins) 	Both	
03.25 – 03.30	Closure Day 1	L	

2 Day Program V4: 5 June 2021

Day 2			
Time	Activity	Facilitator	
08.30 - 08.45	Feedback - Results of Year 12 Trading (15 mins)	L	
08.45 – 09.00	Economic Scenario Year 13 (15 mins) (discussion of free enterprise concepts, QPEC sponsors)	L	
09.00 – 10.00	Running of Companies (Year 13 Trading) (60 mins)	Both	
10.00 – 10.30	Student PowerPoint Slide Preparation	S	
10.30 – 10.45	Morning Tea (15 mins)		
10.45 – 11.00	Results of Year 13 Trading (15 mins)	L	
11.00 – 11.15	Economic Scenario Year 14 (15 mins)	L	
11.15 – 12.15	Running of Companies (Year 14 Trading) (60 mins)	Both	
12.15 – 01.20	Students Preparation for AGM (65 mins)	Both	
12.30 – 01.20	Working lunch		
01.20 - 01.30	Prepare room	Both	
01.30 - 03.00	Company Presentations to Shareholders (90 mins)	L	
03.00 - 03.15	Feedback - Results of Year 14 Trading (15 mins) –Winning Team	L	
03.15 - 03.30	Presentation of Certificates and Closure	L	